top of page
  • תמונת הסופר/ת נירית צארום: עריכת ספרים, ליווי כתיבה

ליווי כתיבה – איך לכתוב ולערוך דיאלוג מרתק

לכתוב ולערוך עריכה ספרותית דיאלוגים אמינים מעוררי מתח.


דיאלוג, בעברית דו־שיח הוא שיחה המתקיימת בין שתי דמויות לפחות ומעניקה לסצנה ממד טבעי ואובייקטיבי, ריאלי ודינאמי. כמו כן הדיאלוג הוא אמצעי חשוב לאפיון הדמויות, להבחנתן זו מזו ולחידוד היחסים ביניהן. עריכה ספרותית של הדיאלוגים בכתב־היד שלך, עשויה להגביר את המהימנות של הדמויות, להביא את הקוראים להזדהות עימן וגם לקדם את העלילה. כדי לבדוק אם יצרת דמויות משכנעות, אפשר להיעזר בשירותיהם של עורך ספרותי, של עורכת ספרותית או של קוראי בטא.


אם החלטת לערוך בכוחות עצמך את הספר שכתבת, לפני מסירתו לידי עורך ספרותי או עורכת ספרותית מקצועית, אלה השאלות שכדאי לך לשאול את עצמך, כדי לדעת אם הדיאלוגים בכתב-היד שלך צריכים לעבור עריכה ספרותית:


· איך הדיאלוג משרת את הסצנה?

· איזה מידע חיוני הדיאלוג מספק לקוראים?

· איך הדיאלוג מקדם את העלילה?

· האם לכל דמות יש קול ברור?

· האם המילים שבחרת משקפות את הדמויות, את הלך רוחן, מחשבותיהן, תודעתן ועוד?

· האם חזרת שוב ושוב על פעלי דיבור, כגון ״אמר״, ״אמרה״, ״שאל״, ״ענתה״ וכו׳.



עריכה ספרותית – כתיבת דיאלוג

לרוב קל לכתוב דיאלוגים וכתיבתם היא החלק האהוב ביותר על כותבים.

באופן טבעי כולנו מנהלים דיאלוגים בחיי היום־יום. לכן נדמה לכותבים רבים שהם יכולים לכתוב דיאלוגים בקלות ובמהירות, מה עוד שלשון הדיבור היא לרוב במשלב לשוני נמוך יחסית. אולם מאפיינים אלה אינם הופכים את הדיאלוגים פשוטים יותר לכתיבה ולניסוח. למעשה לשון הדיבור של הדמויות השונות, מציבה בפני כותבים רבים אתגר לא פשוט – כל אחת מהדמויות השונות המאכלסות את הספר שלך צריכה ״לדבר״ בשפתה הייחודית. היא צריכה לבטא את אופיה, את עולמה ואת המבנה הנפשי שלה.


בין דיאלוגים בחיי היום־יום לדיאלוגים ספרותיים

בכל יום אנו מנהלים דיאלוגים עם בני-משפחה וחברים, שכנים ומכרים.

לעיתים קרובות אלה דיאלוגים שאיש מכם ומבני־השיח שלכם, לא ימצא בהם עניין מיוחד. מבחינה זו הדיאלוג הספרותי שונה מאוד מדיאלוגים אלו, עליו לעניין את הקוראים. אומנם הוא יכול להיכתב כדיאלוג שגרתי המתנהל בין שתי דמויות או יותר בסיפור שלך, אולם עשויים להיות לו תפקידים רבים ומגוונים, מאפיון הדמויות ועד קידום העלילה.



שלושה טיפים שיעזרו לך לכתוב דיאלוג טוב

הטיפים הבאים יעזרו לך להתגבר על האתגר ויאפשרו לך לכתוב דיאלוגים טובים או לחדד את הדיאלוגים שכבר כתבת, לערוך אותם עריכה ספרותית ולשפר אותם:


1. להעניק לכל דובר קול משלו, אופי ושפה.

2. להימנע מחזרות על הפעלים: ״אמר״, ״אמרה״ ובמקומן לאפיין את הלכי הרוח של הדמויות: ״צחק״, ״רטן״, ״לגלג״, ״נאנח״ ועוד. אפשר לאפיין כל אחד מהדמויות בתיאור גם מחוות גוף ייחודיות המשקפות את אופיין ואת הלך הרוח שהן שרויות בו.

3. לא למקם דיאלוגים בתחילת הסיפור, כדי שהקוראים ילמדו להכיר את הדמויות המקיימות את הדיאלוג ואת ההקשר העלילתי שהדיאלוג מתקיים בו.


דיאלוג ספרותי כתוב היטב

חלק קצר מדיאלוג ספרותי כתוב היטב הלקוח מהספר ״הנערה מהדואר״ מאת הסופר שטפן צווייג:</