הדמויות הבדיוניות הטובות ביותר כתובות בצורה שגורמת להן להיראות כמעט אמיתיות. דמויות משכנעות מעוררות הזדהות בלב הקוראים ומקבלות חיים משל עצמן. הקוראים חושבים עליהם רבות זמן רב אחרי שסיימו לקרוא את הספר, אכפת להם מגורלן.
עריכה ספרותית בוחנת, בין היתר, עד כמה הדמויות שיצרת משכנעות, בהן דמות המספר – הקול המוביל את הקוראים. עריכה ספרותית היא תהליך בן ארבעה שלבים: לקטורה, עריכה ספרותית, עריכה לשונית והגהה.
במאמר זה אדגים כמה עקרונות לבניית דמויות משכנעות בעזרת הספר ״החברה הגאונה״ מאת אלנה פרנטה, הראשון בסדרת הרומאנים הנפוליטניים.
1. עריכה ספרותית: יוצרים רקע לכל דמות ודמות
לעבר שלנו יש משמעות מיוחדת: המקומות שהיינו בהם בעבר, המקום שבו אנו נמצאים בו בזמן הווה והמקומות שאנו רוצים להגיע אליהם – השאיפות שלנו, מעצבים את מציאות החיים שלנו. לעבר שלנו יש משמעות מיוחדת, משום שהוא המקום המשפיע ביותר על חיינו בהווה וכן על השאיפות שלנו. סביר להניח שהדבר נכון גם לדמויות בספר שלכם. לכן, כדי ליצור רקע לדמויות שלכם, תארו איך נראו חייהם לפני שהתחילה עלילת הרומן שאתם כותבים. במילים אחרות, מה הביא אותן להיות מה שהן.
אז איך לדובב את הדמויות? רמז: העבר של הדמות שבחרת להציג בספר שלך, עשוי להשפיע גם על סגנון הדיבור שלה וכן על כל דיאלוג מרתק שהיא מקיימת עם דמויות אחרות, עם המספר ואפילו עם הקורא.
על כל פנים כדי לערוך את כתב־היד שלכם עריכה ספרותית ולעצב דמויות ספרותיות, נסו לענות על השאלות הבאות:
איזו ילדות הייתה להם – נעימה וטובה או אכזרית? מוכת עוני או מפנקת?
הוריהם – האם הוריהם גרושים, מעולם לא נישאו, אחד מהם חסר?
אילו תחביבים ותחומי עניין היו להם בילדותם וכמה מהם נשארו עד היום?
מה הסיבה לכך שהם מרגישים כפי שהם מרגישים לגבי כל מצב נתון.
איזו אישיות יש להם וכיצד היא משפיעה על מעשיהם בהווה המתואר.
האם יש להם מוזרויות או פחדים?
הדבר בולט בעיצובן של הדמויות המרכזיות וגם לא מעט מדמויות המשנה ברומן "החברה הגאונה". לילה צ׳רולו גדלה בבית אלים מאוד וכמו כל בני המשפחה כפופה למרותו של אביה, הסנדלר פרננדו צ׳רולו. הוא אינו מוכן לאפשר לבתו ללמוד למרות הכישרונות יוצאי הדופן שהיא מגלה מילדות. הדבר מסביר את נוקשותה של לילה, את אלימותה ואת מרדנותה. גם אלנה גרקו גדלה בבית עני, אולם לאביה יש עבודה קבועה כשוער. בניגוד לאביה של לילה, אביה של אלנה גאה בהישגיה של בתו ומאפשר לה להמשיך ללמוד. לבנות תחומי עניין משותפים – קריאת ספרים, כתיבה. לילה מפחדת לעזוב את השכונה שבה גדלו, אלנה מפחדת להישאר בה.
2. עריכה ספרותית: מהן החוזקות והחולשות של הדמויות שלכם?
כבני אדם, אנו מתמודדים על בסיס יומי עם החוזקות ועם החולשות שלנו אפילו בדברים הקטנים ביותר. הן משפיעות על מעשינו ועל מחשבותינו וכך גם הדמויות שלכם. האופן שבו הדמויות שלכם יתפסו אירועים שונים בחייהם ובחיי אחרים והפעולות שהן ינקטו יושפע במידה רבה מתכונותיהם – מהכישרונות שלהן ומהתחומים שהם אינם מעולים בהם.
לדוגמה: אם הדמות שלך מחוננת ביכולת לדבר עם זרים ולרכוש את אמונם, הדבר עשוי להיות נכס עבורם במהלך המסע שלהם. אבל אם זוהי חולשתם הן עשויות להיקלע לעימותים רבים עם הדמויות האחרות. אם לאחת הדמויות שלך יש כישרון מוזיקלי, הדבר עשוי להכתיב את אורחות חייהם, את סוג האנשים שיפגשו, את הקריירה שלהם, את הישגיהם ואת כישלונותיהם ועוד.
פרנטה מתארת הן את החוזקות הן את החולשות של שתי הדמויות המרכזיות ברומן. לילה צ׳רולו ניחנה בכישרון אינטלקטואלי יוצא דופן, אולם לא היה בה די ביטחון עצמי לצאת מחוץ לגבולות השכונה. לעומתה אלנה גרקו המוכשרת והשקדנית כמהה אל החיים מחוץ לשכונה, יש בה את העוז לצאת מגבולות העולם המוכר לה ולהשתלב בעולם האקדמיה. לילה אינה מסוגלת לצאת מגבולות השכונה, גם משניתנת לה האפשרות לעשות כן.
3. עריכה ספרותית: אילו הרגלים קטנים יש לדמויות שלכם?
אם התבוננתם מספיק זמן בבני אדם, בוודאי למדתם שלכולנו יש הרגלים ייחודיים אוטומטיים קטנים שאנחנו לא תמיד מודעים להם. אני, למשל, מרבה לגעת בשיער שלי ואני אף פעם לא שמה לב שאני עושה את זה. תנועות לא רצוניות אחרות יכולות להיות: כסיסת ציפורניים, פקיקת אצבעות, תיפוף אצבעות. תנועות כאלה יכולות להעיד על שיעמום או על חרדה ולעיתים על חוסר סבלנות. הרגלים ייחודיים קטנים עשויים להיות מאפייני מפתח של הדמויות שלכם, להעניק לקוראים רושם שאלה דמויות אמיתיות ולגרום לקוראים להיקשר אליהן.
התנועה הלא רצונית של לילה, אחת משתי הגיבורות הראשיות בספר החברה הגאונה היא הנעת רגליים במרץ:
אולי לכן דבקתי בלילה, שהיו לה רגליים רזות מאוד, מהירות, וכל הזמן הניעה אותן, היא בעטה בהן אפילו כשישבה על יד המורה, [...]
4. עריכה ספרותית: מהם הפגמים באופיין של הדמויות?
איש מאיתנו אינו מושלם. לכן כדי ליצור דמויות ריאליסטיות משכנעות, שהקוראים יוכלו להזדהות איתן, תארו גם את פגמיהן של הדמויות, כישלונותיהן ותבוסותיהן . אין זה מובן מאליו, אחרי הכול אנחנו רוצים שהקוראים יתאהבו בדמויות שלנו.
אבל דמות ״מושלמת״ אינה חביבה ואינה מעוררת הזדהות. ככל שתנסו להפוך את הדמות שלכם ל״מושלמת״, הקוראים יתייחס אליה בחשד ויאהבו אותה פחות. בדומה לכולנו גם לדמויות שלך צריכים להיות גם חסרונות, למשל, פזיזות, קפדנות, קמצנות ועוד.
אלנה מעידה על עצמה שקינאה בלילה ושנאה אותה על גאונותה והסוותה את רגשותיה בדבקותה בלילה:
אני מניחה שזו הייתה דרכי להגיב על הקנאה, על השנאה, כדי לחנוק אותן. ואולי הסוויתי כך את תחושת התלות שלי, את ההיקסמות שהייתי נתונה בה.
5. עריכה ספרותית: האם המניעים של הדמויות בכתב־היד שלכם מציאותיים?
כל הדמויות זקוקות למניעים משכנעים שיסבירו את פעולותיהן. אין זה משנה מה אופיין, איך הן מרגישות, איך הן פועלות ומה תפקידן בסיפור שלכם, כדאי שלכל רגש או פעולה תהיה סיבה שתצדיק אותן. מניע הגיוני יביא את הקוראים לעקוב אחרי הדמויות שלכם בעניין.
לילה שאביה אינו מוכן לשלם עבור לימודיה בחטיבת הביניים, משכנעת את אלנה לא ללכת לבית הספר ולבוא איתה לים. בדיעבד מתברר שלילה קנאה באלנה על שהוריה שלחו אותה לחטיבת הביניים וקיוותה שהם יענישו אותה ויפסיקו את לימודיה בחטיבת הביניים:
״הם רק היכו אותך?״
״ומה עוד היו אמורים לעשות?״
״הם ימשיכו לשלוח אותך ללמוד לטינית?״
הבטתי בה מבולבלת.
האם זה אפשרי? היא גררה אותי אחריה וייחלה שההורים שלי, כעונש, לא ישלחו אותי
לחטיבת הביניים.
6. עריכה ספרותית: העניקו לדמויות שלכם מאפיין ייחודי
כשאתם כותבים ספר, אתם רוצים שהקורא יוכל לדמיין כל אחת מהן בקלות ולהבדיל ביניהן. אתם רוצים שכל דמות ודמות תיוצג כדמות אינדיבידואלית. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להעניק לכל אחת מהן מאפיין ייחודי. שימו לב לב לאפיונה של לילה צ׳רולו בספר ״החברה הגאונה״ מאת אלנה פרנטה, הראשון בסדרת הרומנים נפוליטניים:
צ׳רולו, נמוכה, שחורת שיער ושחורת עיניים וסינר, ולצווארה סרט אדום ושנות חייה הן רק שש.
וכיצד היא מאפיינת את אימה (הספר כתוב בגוף ראשון):
היא הייתה בלונדית, בעלת עיניים כחולות, מלאה. אבל לא היה ניתן לדעת לאן מביטה העין הימנית שלה. גם הרגל הימנית שלה לא תפקדה היטב, והיא קראה לה הרגל הפגועה. היא צלעה , והליכתה עוררה בי אי־שקט , [...]
Comentarios