top of page
לקטורה
חוות דעת מקצועית לספר שכתבת
לקטורה
חוות דעת ספרותית או בשמה האחר – לקטורה, מקדימה עריכה ספרותית, עריכה לשונית והגהה. חוות דעת ספרותית מאפשרת לך לדעת האם הגיע הזמן שכתב היד שלך יעבור עריכה ספרותית או עריכה לשונית ובאיזו רמה.
ייתכן שעליך להמשיך ולפתח את הדמויות או את העלילה, לפני שכתב היד שלך יעבור עריכה ספרותית ועריכה לשונית. ייתכן גם שכתב־היד הגיע לשלב שעליו לעבור לידי עורך או עורכת לשון וספרות, הוא זקוק לליטוש – עריכה ספרותית, עריכה לשונית והגהה.
חוות דעת ספרותית מנומקת, בוחנת את כתב־היד על מרכיביו השונים: עלילה, מספר, דמויות, דיאלוג, משלב לשוני, פתיחה ועוד. תפקידה לשקף, כיצד כתב־היד שלך נקרא על־ידי קורא חיצוני, לציין את החוזקות, וכן לתת המלצות לשיפור כתב־היד.
לקטורה טובה וחדה נכתבת על־ידי קוראים ועורכי ספרות מיומנים בעלי השכלה רחבה בתחום הספרות לסוגותיה השונות.
פתיחה מסקרנת
לפתיחת הרומן יש חשיבות עצומה. קוראים רבים בוחרים לקרוא ספר משום שהוא נפתח בצורה מעניינת. לכן כדאי לעצב פתיחה מעניינת לספר שכתבת.חוות דעת ספרותית תאפשר לך לדעת האם הפתיחה של הסיפור שלך תסקרן את הקוראים וכן איך לעצב פתיחה שתמשוך את הקורא.
כלל אצבע – לוותר על הקדמות או בפשטות להתחיל מן ״האמצע״. דוגמה לפתיחה כזאת:
אמרתי לו: תגיד לי את האמת״, והוא אמר: ״איזו אמת?״ ושירטט בחיפזון משהו בפנקס שלו והראה לי, רכבת ארוכה־ארוכה עם עננ עשן שחור עבה, והוא מציץ מן החלון ומנופף לשלו במטפחת שלו.
יריתי לו בין העיניים.
(נטליה גינצבורג, ככה זה קרה)
מספר מעניין
המספר הוא הקול המוסר לקוראים את מהלך האירועים ונקרא גם דובר. המספר הוא הקול המוביל את הקוראים בנתיביה השונים של העלילה ומתווך בין הקורא לעולם המיוצג.
המספר יכול להיות דמות אחת או יותר מן הדמויות בסיפור והוא יכול להיות גם חיצוני לעלילה, כמו הנרי פילדינג, המספר החיצוני ברומן הקלסי ״קורות תום ג׳ונס״:
אף על פי שפרטרידג׳ נתן היה לאמונות טפלות מאין כמוהו, אין להניח שהיה משתוקק להילוות אל ג׳ונס במסעו רק על סמך האותות מבשרי־הטובה שבשרפרף ובסוסה הצחורה שראה בחלומו״
(הנרי פילדינג, קורות תום ג׳ונס).
משלב לשוני
עריכה ספרותית וכן עריכה לשונית מתייחסות בראש ובראשונה למשלב הלשוני.
המשלב הלשוני הוא אחד המאפיינים של המספר, של הדמות ושל זמן ומקום שבהם מתרחשת העלילה. העברית שבפי ילד, אינה דומה לעברית בפיו של אדם מבוגר וכן לעברית של עולה חדש.
המשלב הלשוני יכול לאפיין גם מעמד וכן את המקום שבו מתרחשת העלילה. אם העלילה שכתבת מתרחשת באקדמיה קרוב לוודאי שהמשלב הלשוני של דמויות המרצים והסטודנטים יהיה שונה מן המשלב הלשוני הנפוץ בשכונות מצוקה.
אולם אין זה חשוב מה סוג המספר, עליו להתאים לעלילה ולעורר אמון בלב הקורא. המשלב הלשוני הוא אחד הכלים החשובים ליצירת אמון בלב הקורא.
דמויות משכנעות
כיצד הן מתפקדות בעלילה?
חוות דעת ספרותית בוחנת את אמינותן של הדמויות, את עיצובן, את תפקודן בעלילה; האם הדמויות תורמות לעלילה, לייצוג המציאות. האם הן משכנעות. עוד בנושא זה תוכלו לקרוא במאמר: עריכה ספרותית – איך לעצב דמויות משכנעות.
באופן כללי דמויות הן משני סוגים: דמויות מרכזיות, המניעות את העלילה ודמויות משניות התורמות לאפיון הדמויות המרכזיות או לעיצוב המציאות המדומיינת המיוצגת בכתב־היד.
דוגמה טובה לדמויות המעצבות את המציאות המיוצגת ברומן הן תושבי השכונה המתוארים ברומן ״החברה הגאונה״ מאת אלנה פרנטה. לא כל הדמויות המתוארות ברומן תורמות לעלילה, אולם דמויות אלה מעצבות את מציאות החיים שפרנטה תיארה בספרה.
דיאלוגים
חוות דעת ספרותית בוחנת את הדיאלוגים בין הדמויות.
האם אופיין של הדמויות השונות ועולמותיהן משתקפים בדיאלוגים שהן מקיימות זו עם זו.
היכן הדיאלוגים ממוקמים והאם הם תורמים למהימנותן של הדמויות? האם הם יוצרים מתח? עוד בנושא זה תוכלו לקרוא במאמר: איך לכתוב ולערוך דיאלוג מרתק.
האם עלילת הסיפור מאורגנת היטב?
העלילה היא חוט השדרה הכרונולוגי וההגיוני של הסיפור.
העלילה מורכבת מארגון אירועים הקשורים זה לזה בסדר הגיוני. חוות דעת ספרותית תבחן כיצד ארגנת את רצף האירועים על ציר הזמן ומדוע הוא מתרחש בסדר זה. יש דרכים רבות לארגון רצף האירועים ולכל צורת ארגון יש משמעות. למשל, ארגון רצף האירועים מנקודת מבט רטרוספקטיבית – מן הסוף אל ההתחלה – ברומן ״התפסן בשדה השיפון״ מבטאת מודעות עצמית וכך הוא נפתח:
אם אתם באמת רוצים לשמוע על כל הענין, אז מה שבטח תרצו לדעת קודם כל, זה איפה נולדתי, ואיך היתה הילדות המחורבנת שלי, ומה עשו ההורים שלי לפני שהולידו אותו וכל הזבל מן הסוג הזה של ״דויד קופרפילד״. אבל לא מתחשק לי לדבר על זה יותר מדי. ראשית כל, העסק הזה כבר משעמם אותי, ושנית כל, אם אני אספר משהו באמת פרטי על ההורים שלי, הם יחטפו שבץ, כל אחד מהם.הם נורא רגישים לדברים כאלה, ביחוד אבא שלי. הם נחמדים ובכלל – אני לא אומר שלא – אבל הם גם רגישים נורא. חוץ מזה, אני גם לא מתכונן לספר לכם את כל תולדות החיים המחורבנים שלי או משהו כזה. אני רק אספר לכם על הדבר השגעוני הזה שקרה לי בסביבות חג־המולד שעבר, לפני שיצאה לי הרוח מהגלגלים והייתי צריך לבוא הנה ולתפוס שלוה.״
(ג. ד. סלינג׳ר, תפסן בשדה השיפון)
נקודות המפנה בעלילה
נקודות מפנה הם אירועים המשנים את מהלך חייהן של הדמויות ואת העלילה.
חוות דעת ספרותית בוחנת את נקודות מפנה בעלילה. ברומן הדיסטופי 1984 מאת ג׳ורג׳ אורוול, יש שתי נקודות מפנה המשנות את חייו של הגיבור וינסטון סמית:
-
היכרותו עם ג׳וליה. היכרות זו מסעירה את חייו, הקיום שלו מפסיק להיות קיום רובוטי.
-
תפיסתם של וינסטון וג׳וליה. שניהם עוברים עינויים ובוגדים זה בזה וינסטון לומד לאהוב את ׳האח הגדול׳.
חוות דעת ספרותית מאתרת את נקודות המפנה בכתב־היד ומחדדת אותן.
כיצד מסתיימת העלילה
האם בחרת בסיום סגור או בסיום פתוח.
סיום סגור: סיום שבו שרשרת האירועים המרכיבה את העלילה מסתיימת והעתיד, מבחינת הקורא, אינו נתון בספק.
סיום פתוח: סיום המותיר בקורא שאלות על המשכה ועל סופה של מערכת האירועים המרכיבה את העלילה ומאפשר לקורא להשלים אותה באופנים שונים ואף מנוגדים.
חוות דעת ספרותית תבחן את הדרך שבה בחרת לסיים את הספר שלך ותכלול המלצות מנומקות מדוע לבחור בסיום פתוח או סגור.
מאמרים
אם כתבתם טקסט וברצונכם לערוך אותו או לקבל חוות דעת ספרותית מקצועית, שלחו אליי מייל: nirit310@gmail.com
או הודעת ווטסאפ למספר: 055-8822045
אשמח לעזור לכם.
bottom of page