נירית צארום: עריכת ספרים, ליווי כתיבה
עריכה, עימוד, הדפסה והפצה – איך להוציא לאור ספר?
מאמר זה נכתב כדי להשיב על שאלות שמפנים אליי כותבות וכותבים רבים המבקשים להוציא לאור את ספרם. מאחר שאני עוסקת כמה שנים בתחומי עריכה שונים, כגון עריכה לשונית, עריכה ספרותית והגהה ואף מלווה תהליכי כתיבה, ברשותי ידע על שלבי ההוצאה לאור. במאמר זה אחלוק אותו איתך.
הוצאות מסורתיות או הוצאה עצמית?
באופן כללי עומדות לבחירתך שתי אפשרויות: פנייה אל הוצאות מסורתיות כדי שיוציאו לאור את הספר שלך על חשבונן או הוצאה לאור של הספר שלך במימון עצמי: הוצאות מסורתיות והוצאה עצמית.
הוצאות מסורתיות
הוצאה לאור של ספרים מאת מחברים לא מוכרים
הוצאות לאור המסורתיות הידועות מחזיקות צוות מגוון של עורכים העובדים איתם, לרוב כפרילנסרים. יש להן יחסי ציבור מעולים ומערכת הפצה מצוינת. כותבים רבים פונים אליהן תחילה בתקווה שהן יממנו את הוצאתו לאור של כתב־היד שלהם וברוב המוחלט של המקרים, מתאכזבים.
בשנים האחרונות, הוצאות לאור אינן משתתפות בעלות עריכה והוצאה לאור של ספרים שכתבו סופרים לא מוכרים. כן, גם אם כתבת ספר מצוין והלקטורים התפעלו ממנו. השיקולים להוצאה לאור של ספר מאת סופר לא מוכר, הם לרוב מסחריים. יתרה מזאת בשנים האחרונות גם בהוצאות המסורתיות ספרים רבים רואים אור במימון המחבר.
כך או כך אם יתמזל מזלך והוצאה מסורתית תרצה להוציא לאור את ספרך, תצטרך לוותר על זכויות היוצרים שלך – לא תהיה לך שליטה על בחירת העורכים של ועל תהליך העריכה של הספר שכתבת.
עורכים שיערכו את הספר שלך, יהיו עורכים שההוצאה עובדת עימם והם יהיו רשאים לערוך את הספר עריכה ספרותית ועריכה לשונית שלך לפי ראות עיניהם. ההוצאה תקבע את שם הספר, את המילים שיופיעו בגב הספר, את עיצוב הכריכה, את העימוד ועוד. מבחינת הוצאות הספרים – הספר שכתבת, שייך להן.
ספר בהוצאה עצמית
הוצאה עצמית תאפשר לך מעורבות בעשייה ושמירה על זכויות היוצרים.
באפשרותך לבחור עורכים שיערכו את ספרך: עורך ספרות ולשון או עורכת ספרות ולשון, מגיהים. הוצאה עצמית ועצמאית של הספר שלך תאפשר לך לבחור את הגרפיקה ואת האיור של ספרך; את בית הדפוס שידפיס את ספרך ולבחור את מספר העותקים שיודפסו.
האפשרות לבחור את העורך או את העורכת שיערכו את הספר שלך, משמעותית מאוד לעריכה מיטבית של הספר שלך. בתור עורכת לשון וספרות אני יכולה לומר לך, הן עריכה ספרותית הן עריכה לשונית מחייבות הקשבה לקולו הייחודי של כל כותב וכותבת ורגישות רבה לניואנסים.
לכן חשוב שתהיה כימיה בינך לבין עורך או עורכת אשר עורכים את ספרך. על הכימיה הייחודית בין עורכת לכותבת ועל תרומתה לאחד הספרים הנודעים בעולם ״אל תיגע בזמיר״ מאת הרפר לי, כתבתי במאמר הבא: סיפורה של תיי הוף – עורכת ספרותית.
גם מבחינה כלכלית הוצאה לאור עצמית, היא השיטה הזולה המשתלמת ביותר. אומנם יש הוצאות לאור במימון המחבר המספקות תחת קורת גג אחת שירותי עריכה, גרפיקה והדפסה (ארחיב עליהן בהמשך), אולם הן גובות על שירותים אלה דמי תיווך גבוהים מאוד, שאפשר לחסוך או להוציא על בחירת עורכים, מגיהים וגרפיקאים לטעמך.
אסכם זאת כך, בחירה בהוצאה עצמית של הספר שלך באמצעות פנייה ישירה אל עורך או אל עורכת מאפשרת להוזיל
מחירי עריכה בלי להתפשר על איכות. לעיתים קרובות תוכל לקבל שירותי עריכה לשונית, עריכה ספרותית והגהה איכותיים יותר מאלה שתציע לך הוצאה במימון המחבר. הסיבה לכך היא התחרות בין עורכים בשוק החופשי; כל עורכת ועורך רוצים לקבל המלצות מכותבים ולכן, הם יקראו שוב ושוב את הספר שלך וישקיעו מחשבה רבה כדי לערוך אותו היטב מכל הבחינות: עריכה ספרותית, עריכה לשונית והגהות.